תוכן עניינים - לחצו לניווט מהיר
חזה של גבר הוא שטוח, ורקמת השומן בו קטנה יחסית. זאת בניגוד לנשים, להן רקמת שומן משמעותית בשדיים.
כאשר רקמת השומן בחזה של גבר גדלה, הדבר עלול להביא לשינוי במראה החזה הגברי, וליצירת מראה הדומה לשד. מצב זה של היווצרות שד בחזה של גבר נקרא גניקומסטיה, שמשמעותה – שד נשי.
גברים רבים שסובלים מהבעיה מדווחים על תחושה של חוסר נוחות עם גופם, חוסר שביעות רצון מהמראה שלהם ואף בושה, שמובילים בתורם לפגיעה בבטחון העצמי ובדימוי העצמי. גברים בעלי גניקומסטיה יעדיפו לא פעם ללבוש חולצות רפויות ורחבות, במטרה לטשטש את מראה החזה שלהם. במקרים אחרים גברים עלולים אף להמנע ממפגשים חברתיים, בשל תחושת המבוכה שיוצר מראה החזה.
כיום גברים רבים הסובלים מהבעיה פונים לפתרון ניתוחי להקטנת חזה גברי, בו מבוצעת הסרת רקמת השומן והשד שנוצרה ומתקבל שוב מראה חזה גברי.
מי עלול לסבול מגניקומסטיה?
בניגוד לנהוג לחשוב, גניקומסטיה אינה מתרחשת בעקבות השמנת יתר בלבד. כך, ישנם מגוון גורמים נוספים העלולים להביא להופעתה, ביניהם:
• נטילת תרופות מסוימות
• חוסר איזון הורמונלי שמוביל לגדילה של רקמת שד
• סמים (למשל מריחואנה)
• ורידים מורחבים באשכים
• נטייה גנטית
מתי כדאי לעשות ניתוח גניקומסטיה?
במידה ואתה סובל משד לא אסתטי או נשי והדבר מפריע לך, ניתן בהחלט לפנות לכירורג פלסטי, לקבלת ייעוץ רפואי ובחינת האפשרות לניתוח.
לרוב, הניתוח מבוצע בגברים מעל גיל 18, זאת כיוון שלאורך תקופת ההתבגרות אזור החזה עדיין ממשיך להתפתח.
הניתוח אינו מתאים לסובלים מהשמנת יתר קיצונית. בנוסף, נטייה לדימום מוגבר או לחץ דם גבוה מהווים גם הם גורם סיכון, כאשר ההחלטה אם ניתן לנתח במצבים אלו תלויה בשיקול דעתו של הרופא.
אילו סוגי גניקומסטיה קיימים ומהי שיטת הניתוח המתאימה עבורם?
חשוב לציין שניתוח גניקומסטיה הוא ניתוח פשוט יחסית, המתקיים תחת הרדמה מלאה. משכו עד שעה וחצי ולרוב אין צורך באשפוז לאחריו.
קיימים מספר סוגים של גניקומסטיה, כאשר בכל אחד מהם מבוצעת בחירה בשיטה ניתוחית שונה.
• גניקומסטיה כפתורית – זוהי הדרגה הקלה ביותר של גניקומסטיה, והיא מאופיינת בעודף קל של רקמות שומן ושד, מתחת לפטמה. המראה הנוצר במקרה זה הוא של שדיים דמויי כפתור. הניתוח ייעשה באמצעות חתך קטן בתחתית הפטמות, ויכלול שאיבת רקמת השומן והסרת עודפי רקמת השד הקיימת מתחת לכל פטמה. מדובר בניתוח קל ופשוט, הכרוך במעט מעט שטפי דם.
• גניקומסטיה קלאסית – זהו המצב הנפוץ ביותר בקרב גברים הסובלים מגניקומסטיה, והוא מאופיין ברקמת שומן וכן ברקמת שד, ללא עודפי עור בשדיים. הניתוח יכלול חתך קטן בצדי בית החזה, דרכו תבוצע שאיבת רקמת השומן. יתרונה של שיטה זו במניעת עיוות צורת החזה בעקבות הסרת רקמת השומן, וכן במיעוט שטפי הדם בעקבות הניתוח. במקרים בהם תידרש גם הסרת רקמת השד, יבוצע חתך נוסף בקו העטרה.
• גניקומסטיה חמורה
לפני ואחרי ניתוח גינקומסטיה חמורה
לקביעת תור לייעוץ התקשרו ל- 052-5307680 או מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
אבחון הגורם לגניקומסטיה
אם החלטת שברצונך לעבור ניתוח גניקומסטיה, חשוב ביותר לבצע בירור מקדים לאבחון הגורם לגניקומסטיה. זאת, כיוון שקיומו של גורם לבעיה ברקע מחייב טיפול מותאם. חוסר טיפול בגורם לגניקומסטיה עלול להוביל להופעה חוזרת של הבעיה לאחר הניתוח. לרוב, גניקומסטיה אינה מופיעה באופן פתאומי אלא במשך תקופה בה ניתן להבחין בשינויים באזור החזה.
לצד זאת, ישנם מספר מצבים שקיומם מחייב פנייה לבירור רפואי בהקדם:
• הופעה פתאומית של גוש בשד אחד בלבד.
• גידול מהיר בשדיים, שלא התרחש לאורך תקופה.
• צמיחה א-סימטרית של השדיים, או כזו המתרחשת בשד אחד בלבד.
האם ניתן 'להפטר' מגניקומסטיה באופן עצמאי?
לא פעם, גברים חושבים שירידה במשקל תוביל להעלמת השד הגברי. חשוב לציין כי הדבר אינו נכון, ואף בקרב גברים הסובלים מעודף משקל, ירידה משמעותית במשקל לא בהכרח תביא להעלמות הגניקומסטיה.
אמונה שגויה נוספת גורסת שניתן להעלים את הבעיה באמצעות פעילות גופנית וחיזוק שרירי החזה. בעוד אימון גופני אכן תורם לבריאות, חיזוק שרירי החזה לא יוביל להפחתה ברקמת השומן או ברקמת השד הקיימת בחזה ולעתים אף יביא לתוצאה הפוכה – 'התנפחות' נוספת של החזה בשל הגידול ברקמת השריר.
מהם יתרונותיו של ניתוח גניקומסטיה?
ניתוח גניקומסטיה הוא ניתוח קל יחסית, המבוצע באשפוז יום וכרוך בהחלמה קצרה, כאשר תוך שבוע עד שבועיים מיום הניתוח ניתן לחזור לשגרה. הניתוח מאפשר לגברים להשיב לעצמם את מראה החזה הגברי, ובכך הוא מהווה פתרון של ממש עבור גברים החשים מבוכה או בושה ממראה החזה שלהם.
לאחר הניתוח, גברים רבים מדווחים על עלייה בשביעות הרצון מהמראה הכללי שלהם, ובהתאם תחושת הדימוי העצמי והבטחון העצמי שלהם עולים גם הם. הודות לפרוצדורה הקלה יחסית וליתרונות שהוא טומן בחובו, יותר ויותר גברים בישראל ובמדינות מערביות אחרות בוחרים לעבור את הניתוח בשנים האחרונות.
מהם הסיכונים בניתוח גניקומסטיה?
בדומה לכל פרוצדורה ניתוחית קלה, גם בניתוח גניקומסטיה קיים סיכון מזערי לסיבוכים.
סיבוכים אלו כוללים דימום, סרומה, זיהום, ירידה בתחושה וצלקות מעובות. במידה וגמישות העור באזור החזה אינה טובה, תתכן 'נפילה' של העור לאחר הניתוח.
מה כולל תהליך ההכנה לניתוח?
השלב הראשון בדרך לניתוח גניקומסטיה הוא כאמור פגישת ייעוץ רפואית, בה יוכל הרופא להתרשם מהבעיה. בפגישה הרופא ישאל על מצבך הבריאותי, יבחן אם קיים משקל עודף משמעותי, ויברר האם קיימות מחלות רקע או מחלות משפחתיות.
כמו כן, הפגישה תכלול בדיקה גופנית, במסגרתה יוכל הרופא להתרשם מדרגת הגניקומסטיה, כלומר – כמות רקמת השד והשומן העודפת הקיימים ומיקומם. הדבר חשוב לצורך קביעת שיטת הניתוח, כיוון שלרמות שונות של גניקומסטיה מתאימות שיטות ניתוחיות שונות.
היום שלאחר הניתוח
השבועיים הראשונים שלאחר הניתוח עשויים להיות מלווים בכאבים, שטפי דם מקומיים, נפיחות ובצקות באזור הניתוח. ההמלצה היא להימנע ככל האפשר ממאמץ בתקופה זו, ולא לשכב על הבטן במשך חודש מיום הניתוח.
מיד לאחר הניתוח תידרש ללבוש גופיה הדוקה או מחוך מיוחד במשך כשבועיים, במטרה לפנות את ההפרשות, לסייע בהעלמת הבצקות ולזרז את תהליך ההחלמה.
השיפור במראה החזה ייראה כבר מספר ימים לאחר הניתוח. עם זאת, רקמת החזה ממשיכה להחלים לאורך תקופה, והתוצאות הסופיות יופיעו לאחר מספר חודשים.