איך מטפלים בכווייה? / מעריב מוסף לבריאות 25/3/07
מניעת הכווייה מאד חשובה, אך מהן הדרכים לטיפול בכוויה שכבר קרתה? להלן כמה תשובות.
כוויות הן אחת הפגיעות השכיחות ביותר בקרב ילדים ומבוגרים, בעיקר בסביבת הבית. כדי להימנע מכוויות של ילדים, רצוי להרחיק אותם מכל מקור אש או חום גלוי, כמו קומקום חשמלי, תנור או להבת הגז. כשאר אתם מבשלים בעזרת הכיריים, כדאי להוציא את הילדים הקטנים מהמטבח, ובכל מקרה לסובב את הידיות של המחבתות והסירים, כך שהזאטוטים לא יוכלו להגיע אליהם.
אבל מה עושים אם בכל זאת נגרמה כווייה?
אם מדובר בתינוק מתחת לגיל שנה, כדאי להביאו למר"מ או למיון ילדים בכל מקרה. אם מדובר בילד גדול יותר, מומלץ לפעול על פי ההנחיות הבאות:
כווייה מלהבה פתוחה (גפרור, נר וכדומה): יש לרחוץ מיד את המקום תחת מי ברז (לא במים קפואים ולא בקרח שעשוי ליצור כוויית קור). אם נפגעה אצבע, אפשר לטבול אותה במשך מספר דקות בקערית עם מי ברז. במקרה של כווייה שטחית, כאשר מופיעים אודם ומעט שלפוחיות, אפשר למרוח ג'ל אלו-ורה. אם נוצרת שלפוחית שמתקלפת, אפשר לחבוש אותה בתחבושת שומנית (גאזה עם וזלין, פרפין, שמן שומשום, שמן נבט חיטה או שמן זית) ולפנות לרופא.
כוויות משמן רותח: יש לקרר את המקום, ואם נוצרות שלפוחיות, לשמן אותו. אם שטח הכווייה גדול או במקום רגיש כמו פנים או כפות ידיים, מומלץ לפנות לחדר מיון.
כוויות בלשון: יש לגרגר מי ברז ומשככי כאבים נוזליים. אין טעם למרוח משחה בשל כמות הנוזלים שבפה, אך כווייה מסוג זה בדרך כלל נרפאת מהר.