
מלנומה ממאירה הינה סרטן עור ממאיר, מהידועים שבהם. מלנומה נוצרת עקב התמרה סרטנית של תאי המלנין (תאי הצבע האחראים על צבע העור) ומכאן שמה.
מלנומה ממאירה נפוצה בקרב בהירי עור הגרים בארצות שטופות שמש, דוגמת אוסטרליה וישראל.
בארץ, שכיחות סרטן העור מלנומה היא מהגבוהות בעולם. בכל שנה מתגלים מעל 900 חולים חדשים של סרטן מלנומה בקרב היהודים. סרטן מלנומה נפוץ ביותר בקרב יוצאי אירופה וארצות הברית, לאחר מכן בקרב ילידי הארץ, ורק לבסוף בקרב יוצאי אפריקה ואסיה.
בקרב האוכלוסיה הלא-יהודית מתגלים רק כ- 7 מקרים חדשים לשנה בלבד.
שכיחות מלנומה בארץ בנשים מעט גבוהה יותר מאשר בגברים. בנשים מלנומה מצויה יותר בזרועות וברגליים ואילו בגברים מלנומה ממאירה מצויה יותר על הפנים.
כיום, זיהוי שומות דמויות סרטן מלנומה העלה מאד את רמת הגילוי של מלנומה ממאירה, בפרט בשלבים התחלתיים ולא מתקדמים. דבר זה שיפר מאד את סיכויי השרידה של החולים המחלה והוריד את השיעור של מלנומה גרורתית.
מועמדים לבדיקת שומות תקופתית:
1. כל אדם עם עור בהיר הנצרב בקלות בשמש, נמשים, עיניים כחולות ו/או שיער בלונדיני.
2. כל אדם עם חמש שומות או מעבר לכך.
3. כל אדם מעל גיל 20 עם שומה חדשה או שומה שהשתנתה.
4. כל אדם אשר אובחנה אצלו מלנומה ממאירה, או אצל קרוב משפחה שלו.
כללי בדיקת שומה חשודה עבור סרטן מלנומה נעשים לפי ה- ABCDE ולפי התמונה משמאל. שומה חשודה תחשב כל נקודת חן עם צורה לא סימטרית, שוליים לא ברורים, צבעים שונים וקוטר מעל 5 מ"מ.
במידה ונמצאה שומה / נקודת חן חשודה עבור מלנומה ממאירה יש להסירה ללא דיחוי בהסרה כירורגית מלאה.
סרטן מלנומה נמדד בעיקר לפי עוביו (שיטת ברסלו, Breslow):
מלנומה שטחית היא זו המצויה ממש על פני העור (IN SITU).
מלנומה דקה היא בעובי עד 0.76 מ"מ.
מלנומה בינונית קיימת בעובי מ- 0.76 מ"מ ועד 1.5 מ"מ.
מלנומה עבה נחשבת לכזו מעל 1.5 מ"מ.
במקרה מלנומה ממאירה שטחית ודקה יש צורך רק בהרחבת כריתה כירורגית לפי פרוטוקול הטיפול במלנומה. לאחר מכן יש לבצע מעקב רוטיני לשומות אחת לשלושה חודשים בידי כירורג פלסטי או רופא עור. בני משפחה אמורים להיבדק לפחות פעם בשנה באופן שגרתי באותה צורה.
ככל שהמלנומה עבה יותר כן סיכויי השרידה נמוכים יותר. סרטן מלנומה יכול להתפשט לעור, משם לבלוטות הלימפה, לעצמות לריאות ולמוח (מלנומה גרורתית). עבור מלנומה בינונית ומעלה קיים חשד מלנומה גרורתית.
בירור מלנומה גרורתית רוטיני כולל CT לאיזור ממנו הוצאה המלנומה, בדיקות דם מלאות ובירור אולטרא-סאונד בלוטות לפי צורך. לעתים, יש צורך לדגום בלוטות לימפה בניתוח לשלילת מלנומה גרורתית, תלוי בעובי סרטן העור מלנומה.
רק לאחר סיום בירור מלא יוחלט האם יש צורך רק בהרחבת כריתה כירורגית או בפעולה נוספת, והאם ישנו טיפול נוסף שיש לקחת.
המעקב אחר מלנומה בינונית ועבה נעשה לא רק בידי כירורג פלסטי או רופא עור אלא אף בידי אונקולוג.